Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2017 13:44 - Гледно многоточие за празниците на чуждите народи
Автор: konov Категория: Поезия   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Светът е широк, казват старите хора и разбирането им за живота е правилно,  но ако трябва да перифразирам Щастливеца – също така е вярно и това, че разни хора имат разни идеали, но и всеки луд е усъвършенствал свой собствен номер.

И все пак...  

Тези номера идват от деца, които нямат никаква представа какво означават костюмите, с  които родителите им така гордо ги обличат. Подражание. Всички (поне повечето) деца отбелязват Вси светии и това не ме оставя на мира. Ако бяха зрели хора, нямаше да ми направи толкова впечатление, защото всеки пълнолетен (все по-често има изключения) има глава на раменете си и разсъдък. Но едно дете израства със съзнанието, че този… празник… трябва да се празнува. Това се вменява, втълпява и закодира в съзнанието му. Че трябва да се крият зад маски, зад образа на страшни чудовища, да си представят, че са убийци, насилници... за да получат това, което искат. И децата започват да влачат малките си крачета по етажите и звънят от врата на врата и просят за бонбони (иначе щели да покостят!?). А някой като пораснат наистина правят това, за което са били моделирани като малки.

Нелепо е да гледаш деца-мъртъвци, вампири, обикновени кръвопийци, серийни убийци и какви ли не несъществуващи герои и чудовища, изцяло плод на великия и също толкова покварен Холивуд. Деца, които твърдят, че ще станат агресивни, ако непознат не им даде нещо, което дори не им се полага. Но те не знаят, че никой не им дължи нищо, освен собствените им родители, често по-инфантилни и от своите отрочета. Те знаят само, че именно майките и бащите им  са ги изпратили на мисия да просят, което може само да означава, че всичко е наред и точно така трябва. Грешат.

И коледарите обикалят, ще каже някой. Правилно, обикалят, но не казват, че някой трябва, че им е длъжен. Пеят коледни песни и веселят цели семейства.

Индустрия. За десетки, стотици магазини у нас този ден не е нищо повече от средство за печалба. А те имат и служители, които пък имат семейства, понякога деца, болни родители. Самите те имат нужда да получат възнаграждение (като всеки нормален човек). Прилича на омагьосан кръг, нали?

Да, всеки има право да прави каквото си иска с живота си, но само до момента, в който не започне да ангажира и другите около него, да изисква от тях и да им настоява.  Дали този ден има нещо общо с българските традиции и обичаи?

Дори не намирам за необходимо да отговарям на този въпрос. Повече не искам да мисля по тази тема, а и ми се падна от пазара някаква твърда тиква, която тепърва ще трябва да дълбая и оформям…

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: konov
Категория: Поезия
Прочетен: 130682
Постинги: 112
Коментари: 22
Гласове: 109